Zgodovina Manufakture

V letu 1947 je bila Goriška priključena k Jugoslaviji brez mestnega središča Gorice, kar je pomembno vplivalo na razvoj trgovine na drobno, predvsem trgovine za prodajo tekstilnega blaga.

Nova Gorica se je razvijala zelo dinamično, z njo pa tudi sama trgovina. Za razvoj tekstilne trgovine je bila leta 1962 odločilna ustanova specializiranega trgovskega podjetja s tekstilnim blagom – MANUFAKTURA. Začetki so bili težki, prostori so bili podedovani in trgovina je delala s premalo kadra. Vse sile so bile najprej usmerjene v razvoj trgovine v mestnem središču in večjih krajih v občini, kasneje pa tudi v drugih občinah - Sežani, Izoli in Ajdovščini.

Podjetje si je prizadevalo za doseganje čim boljših rezultatov, zato so se skozi leta implementirale vedno nove ekonomsko ustrezne odločitve - obstoječim prodajalnam tekstila na Delpinovi ulici v Novi Gorici in v Solkanu, se je leta 1963 pridružila na novo zgrajena in opremljena blagovnica Modni dom, katero smo nato razširili z izgradnjo dveh prizidkov. Poleg tega je bila obnovljena in razširjena tudi poslovalnica v Šempetru pri Gorici. Skozi leta smo tako kupili še prostore za poslovalnici v Sežani in Ajdovščini.

V letu 2000 smo upravo preselili v prostore novega objekta na Vardi, v katerem smo poleg prostorov za upravo odkupili tudi prostor za novo poslovalnico, ki smo jo odprli konec leta 2002 in jo z leti oblikovali kot Outlet trgovino, kjer se z velikimi popusti nudi neprodano blago iz preteklih sezon. Po večletnih prizadevanjih in pripravah smo leta 2000 gradbeno in vsebinsko ter  naknadno še  s sodobno opremo leta 2019 obnovili našo največjo poslovalnico – Modni dom v Novi Gorici. S posodobitvijo in razširitvijo prodajne površine v dve etaži, smo pridobili sodobno poslovalnico, ki nudi nadvse bogato izbiro raznih poznanih znamk oblačil na 1.400 m2 prodajne površine.

Vse do danes, se je Manufaktura širila tudi v druge regije po Sloveniji in tako odprla poslovalnice v Izoli, Kopru, Sežani, Idriji, Postojni, Ljubljani, Domžalah in Novem mestu.


Vizija in poslanstvo

Manufaktura d.d. je podjetje z dolgoletno in bogato tradicijo. Zametki podjetja segajo v leto 1962, z odprtjem Modnega doma v Novi Gorici, leta 1963 pa je zaživelo kot pravi ponudnik tekstila na Goriškem. V vseh teh letih se je osnovala družba s 16-imi prodajnimi enotami in 60 zaposlenimi. Manufaktura vseskozi sledi svojemu osnovnemu poslanstvu, da bi svojim strankam ponudili zanesljivo kakovost ter strokoven in prijazen osebni odnos. V tem kontekstu je Manufaktura prevzela slogan »Kjer je dober nakup pravilo«, ki ga potrjujemo že leta.

Kljub številni konkurenci in nenaklonjenem gospodarskem trgu ostaja Manufaktura vodilni tekstilni trgovec na Primorskem, s ciljem poslovnega širjenja na druge regije. Utrjevanje svojega položaja na Goriškem in krepitev prisotnosti v večjih slovenskih mestih so primarne naloge podjetja. Posledično odpiramo vedno nove prodajne enote v Kopru,  Domžalah, Postojni, Izoli, Ljubljani, Novem mestu,...

Manufakturina poslovno-prodajna filozofija ostaja ista - ohranjamo prijazno in strokovno svetovanje ob ponudbi kakovostnih artiklov, kar strankam zagotavlja občutek domačnosti in prijetnega vzdušja.